PAPERCUT INSTRUCTIE

Papercuts zijn wonderbaarlijk stevig, mits goed gehanteerd. Hier volgt een instructie hoe je de papercut het beste kunt behandelen.

 

AANRAKEN

Til de papercut nooit aan één punt op. Dit vergt teveel van een kleine verbinding in het papier. Om breken of scheuren te voorkomen schuif je je hand onder de papercut en ondersteun je hem zo breed mogelijk.  Bij grotere papercut formaten doe je er verstandig aan een vel papier onder het werk te gebruiken bij verplaatsen.

Vermijd vocht en vet in de omgeving van de papercut.

 

PRESENTEREN

Een papercut komt het best tot zijn recht wanneer deze afstand heeft tot de achtergrond, bijvoorbeeld in een 3D wissellijst. Gebruik glas uit een tweede (zelfde) lijst om de papercut op de voorgrond te klemmen tussen de twee glasplaten. Dit is een mooie, simpele, maar duurdere manier van inlijsten, je moet immers twee glasplaten kopen. In plaats van een tweede glasplaat te gebruiken kun je ook kleine plakband ‘pleisters’ op strategische plaatsen bevestigen (zie foto). Strategische plaatsen zijn de plekken waar de papercut het stevigst is, bijvoorbeeld in het midden, met extra plakbandpleisters richting de randen. Tip: draai nadat je de plakbandjes geplaatst hebt het glas om en til de glasplaat een klein stukje omhoog (papercut onder, glas boven). Daar waar de papercut van het glas af gaat hangen heb je meer plakbandpleisters nodig.

Je kunt de papercut ook zonder lijst ophangen. Bijvoorbeeld met dubbelzijdig tape (let op, alleen zuurvrije lijm gebruiken) rechtstreeks op de muur. Daarnaast kun je de papercut ook met spelden aan de muur bevestigen. De spelden prik je niet door het papier, maar juist door de ‘gaten’ van de papercut, op strategische plaatsen. Nadat alle spelden in de ondergrond geplaatst zijn – terwijl de papercut tegen de ondergrond aangehouden wordt – kun je de papercut voorzichtig naar voren schuiven. Stukje voor stukje, steeds een stukje per speldje, tot de papercut de kop van de speld bereikt (zie foto). Zo creëer je een schaduwspel tussen papercut en achtergrond. Dit 3D effect laat de papercut optimaal tot zijn recht komen.

Waarschuwing: wanneer je de papercut niet direct op een ondergrond plakt of hem op onvoldoende plaatsen bevestigt in een 3D constructie, dien je er rekening mee te houden dat papier altijd onderhevig is aan rek en krimp door veranderingen in atmosfeer. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een volledig geperforeerd papier alleen aan zijn hoeken ophangt, de spanning in het midden van dit papier uiteindelijk zal verslappen. Twijfel je over de presentatie van je papercut of wil je het inlijsten graag door iemand laten doen? Vraag een professional om advies, bijvoorbeeld een lijstenmaker.

Papercutsinstr